חומוס
חומוס (מערבית: להאזנה (מידע · עזרה), תעתיק מדויק: חֻמֻּץ) הינו מאכל העשוי מגרגרי טחונים המוגש כממרח. ברוב המקרים במנה תהינה תוספות שונות כגון שמן זית, שום טרי, פטרוזיליה טרייה, מיץ לימון וטחינה. החומוס נפוץ בכל רחבי המזרח התיכון, יוון, ארמניה ובמידה פחותה במדינות מערביות כגון אנגליה וארצות הברית. לרוב "מנוגב" עם חתיכות לחם, בדרך כלל פיתה. במדינות ערב, מנת חומוס בצלחת היא ארוחת בוקר בסיסית ונפוצה מאוד שמוגשת בדרך כלל במסעדות פועלים קטנות.
היסטוריה: השימוש בחומוס במזרח התיכון קדום ביותר. עדויות ממצרים העתיקה מעידות על כך שנעשה שימוש בגרגרי החמצה כבר באלף החמישי לפנה"ס . מסורות איסלמיות טוענות כי היה זה צלאח א-דין אשר המציא את החומוס כפי שהוא מוגש כיום (גרגרים טחונים בתוספת טחינה) יחד עם זאת אין עדויות כתובות המתארות מאכלים המכילים גרגרי חימצה טחונים עם טחינה לפני התקופה העבאסית במצרים (המאה ה-13). בתקופה זו מתואר ה"חומוס בי טהיני" - שילוב של הגרגרים הטחונים עם הטחינה. התיעוד הראשון להכנת חומוס מגרגרים מבושלים בתוספת טחינה בארץ-ישראל, הוא מהתקופה הצלבנית. יחד עם זאת, הסופר מאיר שלו סבר כי החומוס מוזכר כבר בתנ"ך - כאשר בועז הציע לרות המואביה: וַיֹּאמֶר לָה בֹעַז לְעֵת הָאֹכֶל, גֹּשִׁי הֲלֹם וְאָכַלְתְּ מִן הַלֶּחֶם, וְטָבַלְתְּ פִּתֵּךְ בַּחֹמֶץ